Az önbizalomnövelés titkai

Felmérések szerint 10-ből 7 ember önbizalomhiánnyal küzd, alul értékeli önmagát. A gyenge önbizalom számos területen negatív kihatással van ránk. Korlátol minket abban, hogy elérjük azt, amit szeretnék, amiről álmodunk, sőt, még abban is vissza fog, amit éppen csinálunk, romlik a teljesítményünk.

Természetesen nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatnunk a gondolkodásunk. Önbizalmunk egészséges növelése egy folyamat. Íme egy-két tanács, ami segít neked önmagad jobban elfogadni, hogy sikeresebb lehess.

1. Tükör előtte gyakorlat

Állj a tükör elé, nézz a szemedbe hosszan és mondd magadnak gondolatban, vagy akár hangosan is: elfogadom magam úgy, ahogy vagyok -ha felismered magadban a hibát, javíts rajta azonnal! Szeretem magam, nagyszerű vagyok, jó vagyok abban, amit csinálok, bízom magamban, király vagyok. ;) Persze, ne vidd túlzásba sem, csak egészséges határokon belül.

2. Ne hasonlítgasd magad másokhoz

Gyakori hiba, hogy elkezdjük túlzott mértékben másokhoz hasonlítgatni magunkat, ez is csak önbizalomhiányhoz vezet. Kialakul a kisebbrendűségérzet és negatív énkép, ami akár depresszió kialakulását is okozhatja. Hajlamosak vagyunk ebben az állapotban csak a pozitív tulajdonságait észrevenni az adott személynek, ami azt jelenti, hogy nem egészen biztos, hogy jobb nálunk. Más dolgokban mi vagyunk a jobbak.

3. Hidd el, hogy egy értékes és különleges ember vagy

Olyan vagy, mint egy ujjlenyomat: csak egy van belőled, senki sem hasonlítható hozzád. Mindenki más háttérből, más családi környezetből jött, más és más születési adottságokkal. Önismereti gyakorlatokkal, vagy akár szakember segítségével találd meg, hogy miben vagy a legjobb, a legtehetségesebb és fejleszd azt.

4. Minden fejben dől el

Csak a gondolkodásunk megváltoztatásával tudunk egy új és sikeres életet kezdeni. Amíg azt mondogatod magadnak, hogy nem megy, nem vagyok rá képes, ha mindig csak feladod a küzdelmeidet, akkor ez szokássá válik és -szomorú ezt mondani- de sikertelen leszel. Ezért itt és most határozd el, ha felismerted magadban a hibát, hogy erőt veszel magadon és nem adod fel.

5. Mondj fel a felesleges önmarcangolással

Előfordul, hogy utólag rágódsz, szégyenkezel, kritizálod magad egy kellemetlen helyzet vagy rossz döntés miatt? Utólag mindig okosabb az ember. Ám ahelyett, hogy marcangolod önmagad és felőrlöd azt a kis meglévő önbizalmadat is, ami van, inkább tudatosítsd magadban, hogy ott és akkor a lehető legjobb döntést hoztad meg, amit a rendelkezésedre álló információk alapján az akkori éneddel, érzéseiddel és képességeiddel meghozhattál.

6. Meríts önbizalmat a korábbi sikeredből

Ha úgyis érzed, hogy soha semmi sikered nem volt még az életben, szinte biztos, hogy ez nincs így. Gondolj akár a legapróbb sikerekre: egy sikeres dolgozat megírása, egy sikeres vizsga, egy konfliktus sikeres kezelése, stb. Érezd át azt az érzést, hogy te akkor ott nyertél, meríts ebből erőt és ismételd meg újra; nyerj, majd nyerj, majd megint nyerj. Kicsit olyan, mint a lavina: egyik siker vonzza a másikat, ahogy lépésről lépésre önbizalmat, erőt nyersz.

7. Tartsd be az ígéreteidet Ha bevállalsz egy kihívást, például egy adott ideig nem dohányzol, vagy nem fogyasztasz alkoholt, vagy csak egészségesen étkezel, akkor tartsd is be! Nem adhatod fel, megígérted, megfogadtad magadnak, hogy végigviszed. Ha feladod, tudod, hogy szokássá válik, és sosem fogod elérni a célod.

8. Tegyél úgy, mintha

Az aktuális lelki állapotot jól tükrözi a testtartás, a testbeszéd: a görnyedt testtartás, az előreesett vállak, a behúzott nyak és a leszegett fej, a lesütött szemek az önbizalomhiány jelei. Ám pszichológiai vizsgálatok igazolják, hogy bizonyos testi változásokkal, változtatásokkal belső lelki és érzelmi változások idézhetők elő. Vagyis, ha az önbizalmadat szeretnéd növelni, akkor húzd ki magad: hasat be, mellet ki, fejet fel, nézz a másik szemébe és mosolyogj!

9. Ügyelj a megjelenésre

A külsőnk, az öltözködésünk, a stílusunk mind a belső világunk kitükröződése. Bárki bármit mond, a külső igenis fontos, a külső kelti az első benyomást. Ügyelj arra, hogy mindig igényes és szép megjelenésed legyen, ez egy komfortérzést, tartást ad neked.

Sok sikert kívánunk neked az önbizalmad növelésében. Reméljük, hasznosak lesznek számodra a tanácsaink. Kövesd Facebook oldalunkat, ahol minden nap motiváló gondolatokkal várunk téged!


Kiemelt posztok
Jelenlegi posztok
Archívum
Keress tag alapján

© 2021 designed by Hungarian Gentlemen