Hungarian Gentlemen

HG-koszorú-logo-transparent.png

Online Magazin

A siker receptje: sikeres vállalkozás 9 egyszerű lépésben


Ahhoz, hogy manapság sikeres legyél az üzleti életben, rendelkezned kell pár kulcsképességgel. Rugalmasan és jól kell tervezned és szervezned a vállalkozásodon belül, hiszen ez  idővel mindenre kihat. Sokan félreértik az újgenerációs vállalkozás, a digitális vállalkozás vagy a pénztermelő vállalkozás fogalmát, és azt hiszik, hogy ez a siker receptje: egy számítógép és egy böngésző megnyitása majd megnyitja a kapukat, és elkezdheti “csinálni” a pénzt.

Később rájönnek, hogy valójában ez sokkal nehezebb, mint azt elsőre gondolták. Mindez azonban elkerülhető, amennyiben még a kezdetekkor megtervezzük, hogy a kívánt célt milyen lépésekkel tudjuk elérni. Nézzük meg a világ legsikeresebb emberei milyen 9 lépést ajánlanak, mi valójában a siker receptje:

1. Légy szervezett! Mindenek alapja a jó szervezettség. Sikeres akarsz lenni? A szervezés segíti a feladatok átláthatóságát és elvégzését, és ami a legfontosabb, a megfelelő határidőre végezhetsz velük. A “nagyok szerint” a legjobb módja ennek az, ha minden nap reggel elkészíted a to-do listádat. Ez a napi feladatlista biztosítja, hogy ne feledkezz meg semmiről és minden szükséges feladatot elvégezz az adott napra. Így nincs csúszás és kétségbeesés, csak elégedettség és elismerés. Ugyanezt várd el minden kollégádtól is.

2. Légy pénzügyileg művelt! Minden sikeres vállalkozás mögött részletes pénzügyi nyilvántartás áll, amelynek alapja a megfelelő pénzügyi műveltség. Mivel sokan nem rendelkeznek megfelelő pénzügyi intelligenciával, tapasztalattal, ezért érdemes megtanulni azokat az alapokat, amelyek segítségével könnyedén átláthatod magad is a cég jelenlegi és jövőbeli pénzügyi helyzetét. Így időben megláthatod a potenciális kihívásokat és már lépéseket tehetsz, mielőtt még a problémás helyzetek kialakulnának.

Sokan a szakadék felé vezetik a céget úgy, hogy nem is tudnak róla, vagy olyan dolgokat erőltetnek, ami már rég elbukott. Ezért folyamatosan csiszold a pénzügyi műveltségedet, tervezd meg pénzügyeidet legalább egy évre előre, így láthatod mit is várhatsz és mit is kell fejlesztened az idő múlásával sikereid érdekében.

3. Elemezd a konkurenciát! Csak akkor van esélyed a túlélésre, ha versenyben tudsz maradni a piacodon. A siker érdekében folyamatosan szemmel kell tartanod a konkurenciádat, elemezni, értékelni őket. Hiszen sokat tanulhatsz tőlük úgy, hogy valójában  csak minimális időt fordítottál a dologra. Mivel kielemzed őket, tudod majd a gyengeségeiket, ezekre az információkra pedig igen sokat építhetsz. Már csak a megfelelő marketing stratégiára lesz szükséged,  hogy idővel felül emelkedj rajtuk, majd megtartsd az előnyödet. Ezekről a bevált stratégiákról hamarosan, egy következő cikkünkben is olvashatsz majd.4. Légy tisztában a kockázatokkal és a jutalmakkal!

Egy sikeres vállalkozó újabb fontos ismérve, hogy tudja, milyen kockázatokat kell vállalnia, biztosítva ezzel a vállalkozás növekedését. Tudnod kell, mit teszel a lehető legrosszabb forgatókönyv esetén is.

Sok cégvezető azért bukik el, mert nem merte feltérképezni ezeket a kockázatokat, így nem is tudott időben felkészülni rájuk.

Az igazán nagy buktatókat nagyon nehéz spontán kezelni és hamar a cég végét jelenthetik. Ha ismered a kockázatokat, nyugodtabb lehetsz és ténylegesen az eredményekre koncentrálhatsz. A piac pedig mindig az eredményeket fizeti meg.

5.) Légy kreatív! Mindig legyél nyitott és keresd a módját, hogyan tudod javítani a vállalkozásodat és kitűnni a piacon a versenytársak közül. Nagyban hozzájárul a tényleges sikeredhez, ha időben felismered és elismered, hogy vannak dolgok, amiket nem tudsz, de nyitott vagy rá. Így vagy elsajátítod ezeket a képességeket vagy felveszel egy ilyen képességekkel rendelkező munkatársat.

6.) Haladj lépésről lépésre: lassú víz partot mos! “Róma sem egy nap alatt épült”. Ez igaz a vállalkozásokra is. Az a tény, hogy vállalkozol, még nem biztosítja neked azt a tényt, hogy ténylegesen pénzt is tudsz termelni. Időt vesz igénybe, hogy az emberek megismerjék a vállalkozásodaz, és megtudják mit is képvisel a világban, hogyan segíti a túlélésüket.

Ezért érdemes kitűznöd legalább egy üzleti célt és azt mielőbb elkezdeni megvalósítani. Ezt sokan meg is teszik és rohannak a falnak: “Elérem a célom! A célomon dolgozom”. Ez mind szép, de fő a fokozatosság.

A projektkezelő programok is mind alkalmazzák a mérföldköveket, alkalmazd hát Te is! A nagy célt bontsd le kisebb, könnyen elvégezhető feladatokra, mérföldkövekre, így nem görcsölsz be, és könnyen átláthatod, adott pillanatban hol is tartasz a sikerhez vezető úton.

7.) Tudj áldozatot hozni! Vezetőnek lenni komoly kihívás, amint megnyitottad vállalkozásod kapuit, kemény munka kezdődik. Mindenféleképpen szeretned kell azt, amit csinálsz, hiszen kitartónak kell lenned és folyamatosan döntéseket kell hoznod, hogy mit választasz egy adott helyzetben: a családoddal töltöd az időt, a hobbidnak vagy a vállalkozásodnak szenteled.

Ha rendezvényeken, szülinapi partikon és más bulikon folyamatosan elereszted magad, másnapra biztosan kivonod magad a forgalomból vagy megelégszel fele olyan “jó bulival” és másnap korán reggel tudsz tenni valami fontosat a vállalkozásodért? A döntés a Te kezedben van! A sikernek ára van.

8.) Adj igazi élményt vevőidnek! A sikeres vállalkozás egyik alapja a megfelelő kapcsolat a vevőiddel. Sokan tudják, mégis elfelejtik, hogy az elégedett vásárló újra fel fogja keresni őket vagy a későbbi ajánlatukkal boldogan élni fog, hiszen egyszer már elégedett volt a termékükkel, szolgáltatásukkal. Így emelkedhetsz felül újra meg újra a konkurenciádon. Te milyen élményt, értéket adsz a vevőidnek, amiért Téged fognak választani? A boldog vevő fizet, és ami még fontosabb, újra és újra szívesen elkölti nálad a pénzét!

9.) Légy következetes! Viszlát lustaság! Nincs többé majd holnap! Nap, mint nap tudnod kell, hogy mi a dolgod, egyébként hetek szállhatnak el úgy, hogy ténylegesen nem tettél semmit. Biztosan ismerős neked is ez az érzés! El kell végezned nap, mint nap azokat a feladatokat, amelyek előre visznek Téged, ezáltal a vállalkozásodat is. Így hosszú távú pozitív szokásokra tehetsz szert, amelyek a tapasztalatok szerint a sikeres üzlet kulcsfontosságú alapjai.

A fenti 9 lépést persze senki nem erőlteti rád, de a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy ezeknek a képességeknek az elsajátításával ténylegesen jóval sikeresebb lehetsz. A tapasztalt nagykutyák szerint ez a 9 lépés a siker receptje.

KIEMELT BEJEGYZÉSEK
Legfrissebb

Nézz be a webshopunkba is!