Régimódi vagyok, hiszek a tiszteletben

Sokan nem is gondolnák, hogy a tisztelet mennyire fontos eleme az életnek. Ebben a cikkünkben a tisztelet témát járjuk egy kicsit körbe.

A tisztelet kezd kifakulni az európai kultúránkból. Szép lassan elfeledjük azokat az ősi szabályokat, amelyekre eddig társadalmunk épült. A másik ember tiszteletének hiánya káoszhoz és fejetlenséghez vezet.


"Ha tiszteletben tartalak téged, elvárom, hogy te is tarts tiszteletben engem" - írtuk korábban egy bejegyzésünkben. Tiszteletben tartani valakit azt jelenti, hogy határokat szabunk az emberi ösztöneinknek. Nem okozunk fájdalmat a másiknak, még akkor sem, ha minket bántottak, mert ártatlant sosem bántunk. Tiszteletben tartjuk mások érzéseit, gondolatait, mert mindannyian másképp éljük át a világot, ezért megértőek vagyunk és próbáljuk megérteni a dolgokat az ő szemszögéből. Empátia. Tiszteletben tartjuk mások tulajdonát, ami az övé, az nem a miénk: legyen az tárgy, vagy személy. Tiszteletben tartjuk mások származását és nem különböztetek meg másokat származási alapon - csak magáról az emberről alkothatunk véleményt tapasztalatok útján.


Gondolj bele, mennyi minden rossz abból fakad a történelemben, hogy nem tiszteljük egymást. A kapzsiság, az önteltség és a gőg kiirtotta a tiszteletet és az empátiát. Az emberek olyan határokat léptek át az életben, amelyek viszályhoz vezettek. Azt akarták, ami nem az övéké, mert kapzsik volta, leuraltak más népeket, mert gőgösek és önteltek voltak. Gondolj bele, mennyi viszály fakad még ma is abból, akár nemzetközi szinten, akár a Te szociális szinteden (iskola munkahely, család, stb), hogy nem tiszteljük egymást. Az emberiség sosem fog tanulni a történelemből és sosem leszünk képesek megmenteni a világot. De Te, Barátom, aki most olvasod ezeket a sorokat, legalább Te légy Ember, élj tisztelettudóan, tartsd tiszteletben az embertársaidat, és neveld őket tiszteletre - javítsunk a világunkon legalább egy parányit és haljunk meg úgy egy nap, hogy mi mindent megtettünk azért, hogy parányi életünkben a lehető legjobb embert hoztuk ki magunkból.

Kiemelt posztok