Hungarian Gentlemen

HG-koszorú-logo-transparent.png

Online Magazin

A dollármilliárdos Warren Buffett tanácsai, hogy te is sikeres lehess

Warren Baffet jelenleg a világ 3. leggazdagabb embere, vagyonát 61 milliárd dollárra becsülik. Érdemes meghallgatni tanácsait, ugyanis kalandos 85 éve során olyan tapasztalatra tett szert, mint amire senki más. 14 éves korában megtakarított pénzét 40 hektár termőföld vásárlására költötte, ami mutatja, mennyire eltér a gondolkodásmódja az átlagemberétől.

Vagyona évente 31%-os növekedést hozott, Ráadásul nemcsak a saját vagyonát növelte tetemesen: aki az általa birtokolt Berkshire Hathaway részvényeibe 1965-ben 1000 dollárt fektetett, annak mára csak ebből 5,5 millió dolláros vagyona lehet.

Önmagad fejlesztésébe invesztáld a vagyonod!

A legnagyobb lépést akkor tesszük meg a siker felé, ha önmagunkat fejlesztjük. Nem számít, miben szeretnél sikeres lenni és az sem, hogy amit befektetnél a siker érdekében, az a pénzed vagy az időd. A lényeg, hogy legyen egy célod és azért keményen dolgozz, hogy elérd. Gondold végig, mivel szeretnél foglalkozni hosszú távon, és tegyél meg mindent azért, hogy az adott témában egyedülálló tudástárral rendelkezz. Ne feledd, hogy mai világban minden eddiginél igazabb, hogy a tudás hatalom. A tudást nem vehetik el tőled.


Szabadulj a rossz szokásaidtól!

Warren Buffett saját bevallása szerint tinédzserkorában még azt a pénzt is elköltötte, amit meg sem keresett. Sőt, képes volt kölcsön is kérni azért, hogy még többet tudjon költeni. Rossz szokásai mindenkinek vannak, de az igazán sikeresek szembe néznek vele, és azelőtt szabadulnak meg tőle, hogy a sikereik útjába állhatnának.

Warren Buffett is így tett.

Miután felismerte rossz szokását, befejezte a különféle tárgyak vásárlását, és helyette inkább befektette a pénzét. 1945-ben, amikor mindössze 15 éves volt, egy barátjával közösen vásárolt egy használt flippergépet, amit aztán egy helyi borbély üzletében helyeztek el. A befolyó bevételt új gépek vásárlására költötték. Így néhány hónap elteltével már több hasonló géppel és bevétellel rendelkeztek anélkül, hogy ez napi munkavégzést igényelt volna. De előrelátását nemcsak ez a történet mutatja jól. További érdekesség, hogy 1988-ban, vagyis 58 éves korában megvásárolta az akkor mélyponton álló Coca-Cola részvényeinek 6,2%-át, 1 milliárd dollárért. Akkoriban senki sem invesztált volna ekkora összeget az üdítőipari vállalatba, de Buffett a hosszú távú siker reményében megtette. 27 év alatt pedig a 16-szorosára nőtt a részvények értéke.


Keress egy mentort!

Az jó, ha van egy példaképed vagy felnézel az ismeretségi körödben olyanokra, akik szerinted jó példát mutatnak, de önmagában még kevés. Azon a területen, ahol érvényesülni szeretnél, keress egy olyan tapasztalt és sikeres mentort, akivel meg tudod beszélni a terveidet, és aki őszintén próbál segíteni Neked, hogy megvalósíthasd az álmaidat. Warren Buffett például nem tudta, hogyan használhatná vagyonát nemes célokra is, így segítséget kért a Microsoft tulajdonosától. Megállapodásuk értelmében az üzletember vagyona 99%-át Bill & Melinda Gates alapítványára hagyja majd. Arra a jótékonysági szervezetre, melynek eddig 6 milliárd eurót juttatott jótékonykodásra, hiszen meggyőződése, hogy az alapítvány nagyobb rálátással rendelkezik a szükségletekre és így több nemes célra használják a pénzt, mint amire ő tudná elkölteni. Pedig azt gondolnánk, hogy jót cselekedni és másokon segíteni magától értetődő dolog, de Buffett még ebből is igyekszik kihozni a lehető legtöbbet, és ennek érdekében nem félt segítséget, tanácsot kérni.

Légy tisztában az erényeiddel!

Nem kell, hogy mindenhez érts, de azt fontos felismerned, hogy milyen erényeid vagy épp gyengeségeid vannak. Gondold át, hogy a szakmai előrelépéshez milyen ismeretekre vagy épp gyakorlatra lenne szükséged, és fejleszd a tudásodat abban az adott témakörben. Ha valamihez nem értesz annyira, amennyire szeretnél, akkor választhatod azt, hogy figyelmen kívül hagyod, de szembe is nézhetsz vele!


Csináld azt, amit szeretsz!

Ne hagyd, hogy mások mondják meg Neked, miben vagy jó vagy mit kéne csinálnod! Légy a magad ura, vedd kezedbe az életed és tegyél meg mindent azért, hogy azzal foglalkozhass, amit igazán szeretnél.

Így tett Buffett is, aki mindössze 11 évesen már biztos volt benne, hogy apja nyomdokaiba szeretne lépni. Kongresszusi képviselőként is tevékenykedő édesapja ugyanis szintén milliomos bróker volt, és Warren számára egy percig sem volt kérdés, hogy őt túlszárnyalva szeretne érvényesülni. Élete során sok különféle lehetősége adódott, de ő mindvégig kitartott, mert biztos volt benne, hogy ugyanazon az üzleti vonalon szeretne sikereket elérni, ahol édesapja is tevékenykedett. Tudta, hogyan működnek a részvények és milyen stratégia szükséges a lehető legjobb befektetések kiválasztásához, így nem hagyta, hogy bárki is letérítse az általa választott útról.


Tudatosítsd magadban, hogy az idő a legnagyobb vagyonod!

Minél hamarabb ráébredsz arra, hogy az időd a legértékesebb tulajdonod, annál hamarabb tanulod meg értékelni azt. Ne töltsd haszontalan vagy felesleges dolgokkal! Vezess naplót a teendőidről, írd fel, hogy mivel mennyi időt töltesz, és próbáld a lehető legjobban menedzselni az idődet. Amint eléred a vágyott állapotot és belefér a napodba minden, amit terveztél, egyre gyorsabban haladsz majd a céljaid felé. Ugyanakkor figyelj rá, hogy ne kapkodj. Buffett tizenévesen tanulta meg ezt a szabályt, egészen pontosan akkor, amikor 38 dollárért vett részvényeit 40 dollárért adta tovább. Évekkel később az értékük elérte a 200 dollárt is, így Warren számára egyértelművé vált, hogy a hosszú távú befektetés és a megfelelő időgazdálkodás az igazi siker kulcsa. Szakértők szerint ez a felismerés volt az a pont, amely meghatározta Buffett üzleti stratégiáját, vagyis a sikerei zálogát.

Légy kedves!

A kedvesség a modern kor egyik legnagyobb hiánycikke. Sokszor nehéz feladat kedvesnek lenni, ráadásul vannak olyan emberek, akik nem érdemlik meg, de ez mégsem jogosít fel udvariatlan vagy modortalan viselkedésre. Még ha nehéz is, próbáld megtanulni, hogyan lehet mindig kedvesnek lenni, és ha már megvan a technikád, akkor gyakorold folyamatosan.

Úgy, ahogyan Warren Buffett is teszi, hiszen az üzletember híres arról, hogy mindenkihez van egy kedves mondata. És örömmel ad olyan tanácsokat, melyeket most is olvastál itt a blogunkban. Minél többet megfogadsz belőlük, annál nagyobb esélyed van az egyéni sikereid elérésére, és az álmaid valóra váltására.


A Cikk Forrása: www.mentorfm.hu


KIEMELT BEJEGYZÉSEK
Legfrissebb

Nézz be a webshopunkba is!