5 pszichológiai tény, ami sokat elárul az emberekről

Talán magadon sem vetted észre, de ez bizony így van.

Az emberiség szépsége a sokszínűségében rejlik. Nem vagyunk egyformák, ahányan vagyunk, annyi félék vagyunk. Ugyanakkor vannak közös jellemzőink, amelyek mindegyikőnkre igaznak bizonyultak. Ezek ismerete nagyban segítheti az emberi kapcsolataink megértését és a mindennapokban való eligazodást.

Íme, néhány tény, melyet érdemes ismerned!


Az emlékeinket újraalkotjuk

Az emlékeink nagy része a hosszú távú memóriánkban ücsörögve várja, hogy majd egyszer előhívjuk. De valójában minden egyes felidézésnél, egy icipicit változtatjuk az eredeti történést. Az emlékeinket tartalmára ugyanis kihat a hangulatunk, az azóta és nemrégiben történt események is.


Csak bizonyos számú barátunk lehet

A Dunbar-szám az ismeretelméleti határa annak, hogy egy ember hány stabil szociális kapcsolatot tud egyszerre fenntartani: olyan kapcsolatokat, ahol a résztvevő személy ismer minden másik személyt és a közöttük levő viszonyokat. Kutatások szerint az emberek kényelmesen nagyjából 150 közvetlen emberi kapcsolatot tudnak egyszerre fenntartani. Ezzel a nagyjából 150 fővel például nem okoz kényelmetlenséget kettesben meginni egy kávét, vagy csak összefutni az utcán. A Facebook tehát csalóka lehet!

A valóság és a látszat különbözősége

Az agyunk dolgozza fel azt a vizuális információt, amit látunk magunk körül. De nem csak befogadja, hanem alakítja is a látottakat, a neki „tetsző” formára. Valahogy így működik az olvasás is. A gyors olvasás nem csak annak eredménye, hogy képesek vagyunk olvasni, hanem érzékeljük az első és az utolsó betűt, a köztes részt pedig kitöltjük, korábbi tapasztalataink és tudásunk alapján. Ez a helyzet a látással is.


Nappali álmodozás

Képzeld el, hogy tanulsz, vagy valami fontos iratot olvasol, és egyszer csak azt veszed észre, hogy huszonötödszörre olvasod ugyanazt a sort. Az agyad elkalandozott. Felmérések szerint az ébren töltött időnk 30%-át álmodozással, fantáziálással töltjük. Ez azonban nem feltétlenül rossz, ugyanis egyrészt a kreativitás jele, másrészt pedig a stressz levezetés egyik formája.


A legtöbb döntésünk tudattalan

Szeretjük azt gondolni, hogy tudatosan irányítjuk az életünket, de valójában döntéseink 60-80% tudattalan. Az agyunk annyi információval kell, hogy megbirkózzon, hogy a feladat egy részét átadja a tudatalattinak. Ezek például azok a dolgok, amiket automatikusan csinálunk, így gyakran nem is emlékszünk rájuk. Mondjuk a vasaló kihúzása, a villany leoltása, vagy kulcs táskába rakása. Néha ezek is betörnek a tudatunkba, és kiválóan el tudnak bizonytalanítani, hogy tényleg kihúztuk-e, lekapcsoltuk-e, bezártuk-e.


(Forrás: petofilive.hu, Brightside)

Kiemelt posztok