Hungarian Gentlemen

HG-koszorú-logo-transparent.png

Online Magazin

Kevesebb barát, kevesebb dráma

Nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg. Ez az élet minden területén igaz.

Az ember társas lény, társaságra van szükségünk. Akkor érezzük magunkat boldognak, ha úgy érezzük, hogy mások értékelnek bennünket, ha másoknak szükségük van ránk. Mindannyian szeretetre vágyunk... Viszont résen kell lennünk!


A XXI. században olyan trendek alakultak ki, amelyek negatív hatással vannak ránk és a közösségi életünkre, a kapcsolatainkra. Divatos népszerűnek lenni, divatos sok barátra szert tenni, ami ahhoz vezet, hogy rengeteg felületes és hamis kapcsolattal vesszük magunkat körbe, hogy megfeleljünk ezeknek az új társadalmi normáknak, hogy ezáltal elnyerjük mások elismerését.


Érdekes Pierre Bourdieu elméletét tanulmányozni, miszerint létezik egy ún. társadalmi tőke. A társadalmi tőke azt jelenti, hogy egy olyan kapcsolati hálót birtokolsz, amelyet ténylegesen mozgósítani tudsz. Ez azt jelenti például, hogy XY segít neked bizonyos dolgokat elérni a "hatalmával" - ezáltal az ő "hatalma" a te tőkéddé is válik. A társadalmi tőkéd annál nagyobb, minél több olyan befolyásos embert ismersz, akik hajlandóak neked segíteni, vagy szívességet tenni.

A társadalmi tőkéd státuszszimbólumként is szolgál, hisz az emberekben elismerést kelt a tény, ha valaki befolyásos embert ismerünk, növeli a tekintélyünket. Ezt egyébként hamis illúziónak tartom: egy leheletnyit sem lesz jobb ember valaki, csak azért, mert ismer egy nagybetűs Valakit. Ez csak szemfényvesztés, ha hétköznapi emberekről beszélünk. Ez lehet, hogy első hallásra szépen hangzik, azonban a valóságban mit jelent ez? Azt jelenti, hogy rengeteg felületes és érdekkapcsolatunk van. Barátoknak nevezzük egymást, miközben a másik fél csak profitálni akar belőlünk.

Légy résen. Rengeteg hamis és érdekember van a világban, akik csak azért barátkoznak veled, hogy profitálhassanak belőled anélkül, hogy viszonoznák a kedvességedet. Ezek az emberek olyanok, mint a piócák: emberről-emberre vándorolnak, hogy megfosszák és kihasználják őket. Ők mindig egoisták, arcátlanul kérnek és kéregetnek tőled, manipulálnak téged, dicsérik az egódat, "kedveskednek" neked szavakban, hogy megvezethessenek téged, hogy megszerezhessék tőled azt, amire szükségük van.  Ha felismered ezt az embertípust, tartsd magadat távol tőle! Találd meg azt a pár közeli barátot, lelki társat az életedben, akik akkor is veled vannak, ha nincstelen vagy, és akkor is, ha sikeres vagy. Azok az emberek, akik veled vannak jóban és rosszan, gyémántok. Becsüld meg őket és vigyázz rájuk, mert nagyon ritkák!

Ha tetszett a cikkünk írd meg kommentben a Facebookon!

KIEMELT BEJEGYZÉSEK
Legfrissebb

Nézz be a webshopunkba is!